Skip to main content

Jargon-app voor specialistische beroepen

Vaktaal, ook wel jargon genoemd, is niet altijd makkelijk terug te vinden in digitale woordenboeken. Google translate vertaalt bijvoorbeeld het woord ‘lepel’, dat in de tandtechniek wordt gebruikt voor een afdruk maken van het gebit, als ‘spoon’. Maar de tandtechnici weten wel beter: dit heet ’tray’ in het Engels. Veel woorden zijn zeer specialistisch en daar is deze app, die we Jargon hebben genoemd, heel geschikt voor.

Op pc, tablet, laptop of smartphone

De Jargon-app biedt vertalingen van Nederlandse en Engelse woorden voor de gezondheidstechnische beroepen op de Dutch Health Tec Academy in Utrecht, een bbl-mbo. Daar krijgen audiciens, opticiens, tandtechnici en orthopedische technici een dag in de week vaktechnisch onderwijs aangeboden en de rest van de week zijn zij werkzaam in hun beroep. De studenten aan de DHTA gebruiken de Jargon-app inmiddels regelmatig op school, maar ook thuis bij het maken van huiswerk en tijdens hun werk in de winkel of het lab als zij te maken krijgen met Engelssprekende klanten of patiënten.

Filmpje op Leraar24

Afgelopen maandag is een filmpje over Jargon op de site van Leraar24.nl geplaatst <a title=”Jargon app uitgelegd in video bij Leraar24″

De app is een idee van Taaltutor en met subsidie van Onderwijspioniers gemaakt, een initiatief van de Onderwijscoöperatie, om leraren met goede ideeën te helpen deze ideeën te realiseren.

Maak je eigen jargon-app

In feite kan ieder beroep of ambacht haar eigen interactieve, digitaal woordenboek-app maken. En als je eenmaal je eigen app hebt dan kun je het woordenboek altijd direct tijdens je werk gebruiken, of het nou op een pc is, een tablet, laptop of smartphone, daar waar je een internetverbinding hebt, open je de app en check je het specifieke woord dat je even niet kent.

Interactieve functie

Mocht een woord niet in de app voorkomen, dan kun je dit woord invullen en doorsturen naar een redactie die alsnog het woord vertaalt en toevoegt aan de app. Een redactie kan een groep van Engels-Nederlandstalige experts zijn uit je eigen beroepsgroep of een groep studenten die meer tijd heeft om het specifieke woord op te zoeken en goed te keuren. Het woord ‘lepel’ in de tandtechniek kan dus als ’tray’ ingevuld worden in de app, zodat de lijst van specifieke woorden groeit en door haar eigen gebruikers wordt gemaakt.

Wil je meer weten hoe je zo’n eigen jargon-app kunt opzetten? Mail de bedenker van de Jargon-app, Sandra Wormgoor: info@taaltutor.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.