Skip to main content

Van Moskou a/d IJssel naar Belfast a/d Lek

Ja, beide bijnamen verwijzen naar twee steden in Nederland. Afgelopen weekend hoorde ik ze voor het eerst. Enig idee waar ze liggen? Zaterdag kwamen twee vrienden van ons uit Moskou aan de IJssel. Op de fiets, met dat fantastische weer, en hun eindbestemming was, volgens een man die ze onderweg spraken, Belfast aan de Lek. Ik verzin het niet. Saskia en Jan-Willem dachten eerst dat het een grap was, maar nee, zo noemde deze aardige meneer in het Gelderse Twello (bijnaam overigens onbekend) het mooie Culemborg dat inderdaad aan de Lek ligt.

Belfast aan de Lek is dus mijn Culemborg. O.k., na enig nadenken zie ik een paar overeenkomsten. Maar slechts een paar. Twee jaar geleden zijn hier flink wat onlusten geweest, doordat Molukse en Marokkaanse families elkaar niet konden luchten of zien. Deze uit de hand gelopen burenruzies zijn breed uiteengezet in de landelijke media en die beelden zijn blijkbaar in het geheugen gegrift bij de gemiddelde Nederlander. Maar om ons stadje nu te vergelijken met de Noord-Ierse stad waar decennialang oorlog is gevoerd tussen katholieken en protestanten…. dat gaat wel erg ver.

Zo werkt media dus. Beelden blijven hardnekkig hangen en worden vervolgens op alles en iedereen geplakt. Eens ziet men een rel, altijd en overal is er dan een rel.

En Moskou aan de IJssel? Dat is dus het linkse Deventer, waar al eeuwenlang een roodgekleurd B&W zetelt. Dan word je dus als een communistisch bolwerk gezien. Forever! Dat is beeldvorming. Plakkaat erop en het gaat er maar moeilijk weer af. Leuk om te weten, maar ook goed om te onthouden: wantrouw beelden of stereotypen zoveel mogelijk, want er zijn altijd betere beelden, die we alleen niet op tv of in het nieuws zien. Beelden van de mensen die het wel met eigen ogen kunnen zien of in eigen woorden kunnen nuanceren. Media verspreiden – helaas – voornamelijk slecht nieuws, waar sensationele beelden het goed bij doen. Weten we allemaal, oud nieuws.

Ik ga nu tijdens mijn wekelijkse fietstochtje door de beruchte wijk Terweijde op weg naar de atletiekclub anders naar de wijk kijken. Vanaf nu zal ik het altijd zien als Belfast aan de Lek, waar oorlog wordt gevoerd en de huizen in brand staan … Tuurlijk niet!

Culemborg, Nederlands

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.