Skip to main content

Actrices spieken tijdens uitreiking Gouden Kalf 2011

Ik viel ongeveer van mijn figuurlijke stoel (want ik zat op de bank) toen ik zag dat Carice van Houten een bedankbriefje uit haar decolleté viste. Of waar het dan ook verstopt zat. Ze had net te horen gekregen dat ze een Gouden Kalf had gewonnen, zeer verdienstelijk overigens, voor haar rol in Black Butterflies, maar wat zie ik daar? Een top-actrice kan een klein, lullig stukje tekst niet spontaan opzeggen. Maar leest van een papiertje….

Geen rolmodel

Dat viel me nu echt tegen. Ik vind dat ze mooi en integer kan acteren, maar als het op spontaan speechen aankomt, is Carice geen rolmodel. Toen ik net was bijgekomen van dit inzicht, kwam de volgende, veel grotere schok. Dat was de aankondiging van weer een setje winnaars (ben even kwijt welke), uitgevoerd door Famke Jansen. Ook actrice, en niet de eerste de beste. Maar ook zij pakte er een papiertje bij. Ik kon mijn ogen niet geloven! Famke Jansen, in de VS beroemder dan menig autochtone filmster, kon evenmin een beetje tekst uit haar mooie hoofd opzeggen. Hoe doet ze dat dan op de set? Leest ze alle teksten van autocue?

Grafstem

Een ander, niet onbelangrijk bijverschijnsel van haar voorleesvertoning was haar grafstem. Tjonge, ik dreigde bijna in slaap te vallen van Famke’s monotone voorleesactie. Er kwam geen einde aan en soms moest ik het geluid van de tv harder zetten om elk woord te kunnen volgen. Het was maar goed dat de beste mannelijke rol van dit jaar door een veel opgewekter type is gewonnen. Toen hij de bühne opsprong, veerde ik weer wat op uit mijn luie bank.

Passie

Al had Famke maar wat meer met haar stem naar boven en naar beneden uitgehaald, met zachtere en luidere accenten de woorden de zaal in gearticuleerd, een extra spannende seconde pauze tussen twee kandidaten voor een Kalf ingelast, al had ze maar wat meer zich ingeleefd in een dergelijke belangrijk moment (voor de kandidaten tenminste), dan was het nog om aan te horen geweest. Maar nu? I am still flabbergasted, what a lack of skills and passion…

Zonder papiertje natuurlijk

Gelukkig redde de beste mannelijke acteur van dit jaar in de roadmovie Rabat, Nasrdin Dchar, de avond en de uitreiking. Vol emotie en vuur, authentiek en uit het diepst van z’n hart sprak hij het ganse volk toe, in de zaal en op tv. Zonder papiertje natuurlijk. Hij volgde alleen maar z’n gevoel. Wat een blije vogel was die Nasrdin! Zijn twee tegenhangsters, Carice en Famke, kunnen nog veel van deze jonge, pretentieloze en frisse collega leren op het gebied van spontaan speechen.

Wil jij de vertoningen van deze twee top-actrices nog een keer nahoren (en zien)? Uitreiking Gouden Kalf 2011 of kijk op Uitzending gemist.

Meer lezen over hoe je wel gepassioneerd kunt leren speechen en presenteren? Lees dan de overvolle site met heel veel praktische tips Write-out-loud van de Amerikaanse communicatie expert Susan Dugdale.

Nederlands, presentatie

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.