Skip to main content

De freelance docent en haar student

Op mijn vorige vraag in dit blog of jongeren nog wel nauwkeurig kunnen lezen, ben ik het antwoord nog wel een tijdje schuldig. Zo eenvoudig valt dat niet te beantwoorden. Zeker niet als je, zoals ik, als freelance docent werkt. Ik dacht aanvankelijk dat het slecht lezen van mijn informatieve mail aan de studenten mogelijk was veroorzaakt door een gebrek aan tijd en concentratie bij hen. Alles gaat tegenwoordig snel, snel, snel, dus mijn mailtjes worden ook diagonaal gelezen. Zo vermoed(de) ik.

Did I miss anything?

Maar misschien ligt het wel aan iets heel anders. Misschien ligt het voor een groot deel aan mezelf. Aan het feit dat ik als nieuwe taaldocent voor deze groepen tweedejaars sta en dat ik na zeven weken ook weer weg ben. Dat zij nog niet hun stinkende best voor mij willen doen als onbekende docent. Want we weten allemaal dat docenten nog steeds een cruciale rol spelen in een klas. Lees het gedicht “Did I miss anything” van Tom Wayman er maar ’s op na … Na vele jaren als vaste docent te hebben gewerkt, weet ik dat de eerste maand in het schooljaar een pure opstartmaand is. Dan krijg je echt nog niet alle inzet die je zo graag zou willen zien.

Vertrouwen

Na vier weken en twee contactmomenten van iets meer dan anderhalf uur ken ik deze jongeren nog niet goed genoeg en kennen zij mij evenmin. Wellicht dat we pas nadat de cursus erop zit op het punt staan om letterlijk samen te kunnen lezen en schrijven. Als dat zo is, dan is het toch doodzonde dat we niet langer doorgaan. Alleen nadat je met elkaar vertrouwd bent en weet hoe iemand werkt, alleen dan bereik je diepgang, commitment en passie. Dan pas voelt iedereen: nu gaan we ervoor.

Flexibele (sinaasappel-)schil

En weet je wat nu zo zuur is? Tegenwoordig is het steeds meer de trend om een flexibele schil van freelance docenten rondom de kern van vaste docenten te creëren. Steeds meer scholen kiezen hiervoor omdat het goedkoper is en je niet vastzit aan een vaste docent zodra het studentenaantal later in het jaar afneemt. Toch zullen scholen hierop terugkomen. Goedkoop is op termijn duurkoop. Met dit pleidooi lijk ik mijn eigen glazen in te gooien. So be it. Het onderwijs werkt pas goed als een docent haar student door en door kent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.