Skip to main content

Kwaliteitskrant? Betalen zul je!

Vrijdag 30 maart lag helaas de laatste editie van de gratis krant De Pers bij het station. Zonde, want deze krant had frisse achtergrondverhalen en vaak een originele kijk op de actualiteit. Maar toch is het vrij logisch dat ie niet kon voortbestaan. Voor kwaliteit moeten we nog steeds betalen. En dat doen wij als fervente lezers in ons huishouden dan ook: jaarlijks een kleine 280 euro voor de NRC Next en de weekendeditie van het Handelsblad. Een boel geld voor een boel kwaliteit. Kwaliteit en inhoud die absoluut niet vanzelfsprekend zijn.

Distributie

Dat had de Next ook door: ze kopte op de laatste dag van De Pers op haar voorpagina: Hier betaal je voor, met als achtergrondfoto een krantenbezorger. De Next had twee pagina’s uitgetrokken om uit te leggen waarom de krant 1,30 kost; de distributie neemt met 30% de meeste kosten voor haar rekening. Dus die krantenjongen en de gehele logistiek is veel prijziger dan ik ooit bevroedde!

Wat is waar?

Dat mijn krant deze feiten eens goed op een rijtje zet, vind ik nou typisch zo’n trekje waarin de NRC Next zich behoorlijk onderscheidt van de andere kwaliteitskranten. Hoewel… De Pers kwam met haar rubriek Pinokkio ook aardig in de buurt met het nagaan van boute stellingen. De neus van het houten mannetje groeide regelmatig uit, vele stellingen en uitspraken in de politiek of media bleken verre van waar.

Kruisbestuiving

Overigens, dit doet me meteen twijfelen. Was De Pers niet eerder met haar fact-check rubriek Pinokkio? Als dat zo is, dan is dit zeker een mooi staaltje kruisbestuiving van twee kwaliteitskranten. Hopelijk vindt De Pers toch een manier om digitaal door te gaan, zodat er positieve beïnvloeding blijft plaatsvinden in journalistiek Nederland. Want dat is de laatste tijd hard nodig. Of dat zonder 1,30 per exemplaar kan? Nee. Voor niets gaat de zon op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.