Skip to main content

Nu ook beter Engels spellen!

Er is nu, naast www.beterspellen.nl, ook een site om je Engels aan te scherpen: www.nubeterengels.nl . Gemaakt door Stepping Stones samen met Noordhoff Uitgevers. Ook al ben ik docent in beide talen dan nog zal ik mijn kennis en kunde moeten blijven toetsen. En dat gaat heel goed met de Dagelijkse Test van beide sites! Elke dag word ik wakker met vier invuloefeningetjes in mijn e-mail. Tot nu toe scoor ik veel beter op het Engels, het Nederlands blijkt elke keer weer een gruwel van een taal met al die uitzonderingen en verbastering van Engelse woorden.

De vernederlandsing van Engelse werkwoordvervoegingen en bijvoeglijke voornaamwoorden… dat gaat er bij mij nog steeds niet in. Oordeel zelf. Wat is mooier en beter? A: een geüpdatete versie, B: een geüpdate versie? Of mijn eigen versie C: ge-update?

De database achter deze WordPress website vindt A, B en C helemaal niets, die zegt: geüpdatet. Nog erger. Maar we zeggen toch: [gu-updeetu]?? Schrijf het dan ook zo!

Als het aan mij ligt, is versie C de beste keuze uit de drie kwaden.

En dan nog zoiets: woorden los of aan elkaar schrijven. Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dat ook altijd weer een heikel punt en maken deelnemers daar, geloof ik, de meeste fouten in. Want is het nou ‘het minimum loon’ of  ‘het minimumloon’? Als je de redenering erachter kent, kom je er. Dan motten de woorden aan elkaar. Want ‘minimum’ is hier niet een bijvoeglijk voornaamwoord. Vergelijk het met ‘de minimale beloning’. Dan is minimale een bijvoeglijk voornaamwoord en staat ie los van het zelfstandig naamwoord.

Ja ja, en zo gaat het Nederlands op Beter Spellen nog even door.

Toch gebruiken beide sites een doodeenvoudige en zeer effectieve formule. Elke dag even opfrissen door te oefenen. Naast veel info over het Nederlands krijg je ook nog inzicht in hoe je presteert ten opzichte van alle andere 27.000 deelnemers. Plus je niveau per vraag/antwoord: 1F, 2F of 3F. Bij Engels doen er zo’n 10.000 mensen mee. De niveaus (A1 t/m C2) ontbreken daar (nog). Andere onderdelen die je op de Nu Beter Engels – site kunt aanklikken:

werkwoorden
meervoud
bijv. naamw., bijw.
voorzetsels
bezit
twijfelwoorden
weetwoorden
UK / US
miscellaneous

Ik ben geen verkoper van Stepping Stones of Noordhoff, maar je zou het bijna denken. Aanmaken van een account kost je 1 minuut, de dagelijkse testjes 3 minuten. Kortom, een mooiere en frissere taalstart van de dag kun je je niet wensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.