Skip to main content

Participatory video

Participa – wat? Een echte tongbreker, deze naam voor samenwerkend video maken. Oftewel, de camera in eigen hand houden, verhalen in eigen buurtgemeenschap vastleggen op video om zodoende een probleem, bepaalde waarde die je wilt delen of taboe met elkaar te bespreken. Via beeld dus. Maar het eindproduct, de video, hoeft niet van bijzondere goede kwaliteit te zijn. Het draait om het proces, om met elkaar zaken aan te pakken en door te nemen. Om discussies los te krijgen en om voorbeelden te visualiseren. Beelden zeggen vaak zoveel meer dan woorden alleen.

InsightShare.org

Afgelopen vrijdag heb ik even mogen proeven aan PV, ‘participatory video’. Je krijgt als groep een cameratas in handen, maakt ‘m open en gaat aan de slag. Je filmt elkaar, je interviewt elkaar, je maakt een storyboard in korte tijd en je leert denken vanuit verschillende perspectieven. Uiteraard was de tijd veel te beperkt om PV goed te leren kennen. Maar deze workshop, georganiseerd door het NCDO en uitgevoerd door een van de leidende organisaties in deze specialistische tak van sport, InsightShare, heeft er bij mij voor gezorgd dat ik meer wil proeven. Het is een middel om groepen met elkaar over lastige, belangrijke, interessante kwesties te laten samenwerken. En niet alleen te laten praten. Beeld, tekst, verhaal, emotie, techniek, samenwerking, lol, vertrouwen, kennisdelen, reflecteren enzovoort, enzovoort. Het heeft heel veel in zich.

Participatie

Dit smaakt dus naar meer. Want het is een mooi stuk gereedschap. Niet alleen in buurtwerk of ontwikkelingswerk, waar het vooral voor wordt gebruikt. Maar ook voor onderwijs en team building in het bedrijfsleven. Ik wil hier zeker meer mee gaan doen, het liefst met jongeren. Participeren, zelf aan het roer staan van een project, eigenaar zijn van een proces en een resultaat, dat zijn volgens mij de toverwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.