Skip to main content

Pleidooi #2 voor “zhij”

Oké, ik ben niet iemand die gauw opgeeft. Sterker nog, hoe vaker ik ‘hij’ en ‘hem’ tegenkom in teksten die mij als vrouw aangaan, hoe meer ik van de daken ga schreeuwen dat we eens een nieuwe term moeten verzinnen. Een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord, zodat de vrouwelijke lezer zich ook aangesproken voelt. Dit keer wil ik een ‘open brief’ schrijven gericht aan de Onderwijscoöperatie.

Beste tekstschrijver van de Onderwijscoöperatie,

Want deze prima onderwijsorganisatie heeft een scan gemaakt, waarbij ik bij de eerste van de 59 vragen al meteen afhaakte. “Hij maakt contact met de leerlingen/deelnemers en hij zorgt ervoor dat zij contact kunnen maken met hem en zich op hun gemak voelen.” Zie ook hieronder (en het grappige is ook nog dat er een vrouw op de foto staat):

Het spijt me bijzonder, maar ik ga deze scan niet invullen. Ik voel mij niet aangesproken als vrouw, de vragen zijn allemaal gericht aan een man. En nou moet u niet aankomen met “daar moet u doorheen kijken” of “ach, doe niet zo kinderachtig”, het is al eeuwen zo dat de mannelijke aanspreekvorm domineert en het wordt tijd om daar maar eens de barricaden voor op te gaan. De digitale, wel te verstaan. Ik zal niet alleen maar protesteren, maar ook met een mogelijke polderoplossing komen: in de geschreven taal kunnen we op z’n minst beginnen met ‘zhij’ te schrijven waar we zowel zij als hij bedoelen. De ‘hem’ zou ook iets dergelijks kunnen worden, maar vergt wat meer verbeeldingskracht: ‘zhem’.

De zin van de eerste vraag in deze zelfscan (aan elkaar staat dit woord overigens ook veel chiquer):

Zhij maakt contact met de leerlingen/deelnemers en zhij zorgt ervoor dat zij contact kunnen maken met zhem en zich op hun gemak voelen.” 

En vrouwelijke lezers, beter? Hoe klinkt dit? Voelt u zich aangesproken? Voor mannelijke lezers zal het flink wennen zijn, want in gedachten hoor je meer een ‘zij’ dan een ‘hij’. Wennen, wennen, wennen. Een paar decennia of voor de conservatieven onder ons, eeuwen. Maar goed, da’s met afkicken ook, je moet even door een lastige periode heen.

Maar daarna: gelijkheid en wederwaardigheid!

p.s. Dit is een vervolg op mijn eerder geschreven blog Pleidooi voor nieuw verwijswoord: zhij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.