Skip to main content

Test je niveau van Engels

Naast duizenden websites met gratis online grammatica-oefeningen zijn er ook enkele hele goede toetssites waarbij je direct je eigen niveau van het Engels te zien krijgt. Twee sites die mij zeer aanspreken zijn Exam English en English Test Store.

English a Day

Ondertussen ben ik zelf ook aangestoken door het virus om testvragen te maken. De gratis taal-app die ik begin september zal lanceren, heet English a Day. Je ontvangt dagelijks vijf Engelse vragen die je op alle apparaten (in Engels ‘devices’) op CEF-niveaus kunt toetsen. De app ‘beweegt mee’ met je prestaties, oftewel, als je goed scoort op bijvoorbeeld Schrijven dan krijg je steeds moeilijker Schrijfvragen (het systeem is adaptief). Wil je alvast kennismaken? Dat kan door een testpersoon te worden. Van juni tot september 2014 gaan we testen in de z.g. beta-testfase. In de eerste interne alfa-testfase hebben zo’n 40 testers meegedaan, nu kunnen er maximaal 100 meedoen. Meld je voor 1 juni 2014 aan of lees eerst meer over English a Day (Engelstalige pagina) of op mijn blog (hoe maak je een web-app?

CEF

Maar nu over de website Exam English. Het mooie van deze site is dat ze je niet alleen honderden vragen kunt maken, waarbij je direct antwoorden krijgt, maar de site geeft ook de niveaus weer op basis van CEF. Dit staat voor Common European Framework en gaat van laag naar hoog: A0 tot C2. Ter indicatie: het hoogste niveau voor Engels op een mbo-opleiding (niv.4) is B1 voor Lezen, Schrijven, Spreken, Gesprek voeren en Luisteren. Op Exam English.com kun je vooral je grammatica en vocabulaire gratis en zonder inlogverplichting toetsen in de z.g. Level Test. Deze duurt zo’n 10 minuten en je krijgt meteen te zien of je A2 of C1 hebt. Nog even voor de duidelijkheid hieronder de zes CEF-niveaus:

  • A0 – beginner level: handen en voeten, vakantie-Engels
  • A1 – Breakthrough – elementary level: starters niveau
  • A2 – Waystage – pre-intermediate level: kan een aardig mondje Engels spreken en eenvoudige, formele notities schrijven
  • B1 – Threshold – intermediate level: kan zich prima redden met langere, formele teksten en gesprekken, heeft grote woordenschat
  • B2 – Vantage – upper-intermediate level: kan complexe teksten begrijpen, zich goed uitdrukken in het Engels (ook presenteren) en schrijft zonder moeite rapporten, brieven en verslagen
  • C1 – Effective Operational Proficiency – advanced: kan op eigen vakgebied zeer complexe materie verwerken in teksten en mondelinge communicatie, is behoorlijk allround in het gebruiken van de Engelse taal
  • C2 – Mastery – level of the (near) native speaker of English: (bijna) moedertaalspreker van het Engels

English as a Second Language (ESL) examens

Exam English.com biedt naast grammatica en vocabulaire ook luistervaardigheid. Spreekvaardigheid is echter een onmogelijke toetsvaardigheid op een site zonder iemand van vlees en bloed. Dan zul je je toch echt bij een taaltrainer of 0f -tutor moeten aanmelden. De site biedt echter een goede voorbereiding voor iedereen die van plan is een officieel en internationaal erkend examen af te leggen, zoals English as a Second Language (ESL).

Taaltesten aangeboden door Taaltutor & De Ruiter Taaltrainingen

Taaltutor biedt sinds 2013 in samenwerking met De Ruiter Taaltrainingen ook zelf digitale toetsen Engels en Nederlands aan die inspectie-proof zijn. Je kunt diagnostische toetsen maken, maar ook examentoetsen. Voor een paar tientjes kun je snel zien wat je niveau van Luisteren, Lezen, Schrijven en Spreken is. Lees mijn blog hierover voor meer details en info.

Feedback

De andere toetssite is English Test Store. Deze heeft een massa aan toetsen opgenomen, waarmee je je maanden kunt vermaken. De site geeft scores in de vorm van puntentotalen die weer overeenkomen met de niveaus Basic, Elementary, Pre-intermediate, Intermediate en Advanced. De toetsen geven ook veel feedback; na elke vraag ‘submit’ je je antwoord en krijg je het volgende te zien:

Very good! Correct.

– he/it + was + V-ing
– make -> making
– say -> saying

Sorry, Incorrect.

– You + were + V-ing
– go -> going

Luistertoetsen

Vanwege de vele feedback is de site zo prettig voor iedereen die van zijn of haar fouten wil leren. Bij de start zie je duidelijk hoeveel vragen een toets bevat en na afloop krijg je je score in een percentage. Een verloop van je scores is soms te zien, net als bij mijn favoriete site van Nederlandse makelij, Nu Beter Engels. De makers van NuBeterEngels.nl, Noordhoff, kunnen nog wel wat ideeën opdoen bij English Test Store, want naast grammatica biedt deze site een geweldige hoeveelheid kwaliteitstoetsen voor luistervaardigheid.

Essays schrijven

Verder is de boordevolle site niet alleen een plek voor grammatica-addicten en luistermonsters, maar ook voor iedereen die zijn of haar schrijfvaardigheid wil oefenen. Je kunt aan de hand van opeenvolgende vragen over een bepaalde kwestie een essay schrijven, waarbij je dan uiteindelijk wel zelf je geschreven tekst moet nakijken. Minpuntje. Maar mocht je dit liever door een professional willen na laten kijken, stuur ‘m dan naar door naar info@taaltutor.nl. Voor een blogvriendenprijsje kan ik je essay van commentaar voorzien en corrigeren waar nodig, zodat ook deze oefening meerwaarde heeft.

Language Contest

Tot slot trekt EnglishTestStore.net hordes competitieve studenten van Engels aan, want je kunt er leuke wedstrijdjes op spelen. Ene Estelle voert de lijst aan met 96,67 %! Wie gaat haar score verslaan?

En wil je precies zien wat er op deze English Test Store te vinden is? Lees dan mijn laatste blog hierover!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.