Skip to main content

Tiranniseerde Socrates ook zijn leraar?

Ter relativering en vermaak hieronder een beroemd citaat van de Griekse filosoof Socrates – geciteerd in het hoofdstuk ‘Pubergedrag’ van Dick Swaabs boek “Wij zijn ons brein. Van baarmoeder tot Alzheimer”:

“Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.”

Opeens wist ik het: alles is van alle tijden. Eureka! Socrates, u weet wel / jij weet het ook, die filosoof van 500 jaar voor Christus (dat is dus 2010 + 500 jaar geleden!) wist toen al dat jongeren altijd hetzelfde blijven: lastig, vervelend, lui, onbeleefd en wars van gezag. Allemaal superlatieven (overdreven termen) die eeuwen later nog steeds te horen zijn. Neuroloog Dick Swaab geeft zeer uitgebreid in zijn boek aan dat veel van deze pubergedragingen voortkomen uit het veranderende puberbrein. Dus, jonge mensen, je kunt je eigen hersens gewoon de schuld geven van je ongewenste gedrag. Heel praktisch!

En oh ja, jongeren tiranniseren hun leraren ook nog. Toen en nu. Nou, nou, er valt maar weinig goeds te melden over jongeren. Die jongeren van tegenwoordig… wat een schorem…

Maar gelukkig gloort er hoop. Kijk maar eens wat de discussies van jongeren op de LinkedIn groep Taaltutor & Co zeggen; goed doordachte en nobele uitspraken over hoe zij communiceren, ook met ouderen. Jawel, zo is er een discussie gaande over wanneer zij mensen aanspreken met u en hoe zij zichzelf presenteren naar een toekomstige werkgever.

Volg de jongeren van Taaltutor & Co en u / jij zult zien dat generaliserend spreken over ‘de jeugd’ en ‘de jongeren’, zoals Socrates en Swaab dat deden en doen omwille van prikkelende discussies en wetenschappelijke ontdekkingen, er altijd uitzonderingen zijn. Mooie uitzonderingen die de regel bevestigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.