Skip to main content

U of jij?

Gisteren had ik een prettig telefoongesprek met iemand van een grote winkel in audio-apparatuur. De man aan de andere kant van de lijn gebruikte de u-vorm tegen mij als klant en ik antwoordde in dezelfde vorm terug. Op een goed moment meende ik hem te herinneren van een bijeenkomst waar we elkaar kort hadden gezien en gesproken. Puur toeval. Toen ik hem vroeg of hij die persoon van die bijeenkomst was, klopte dit inderdaad. Wat doe je dan op zo’n moment? Blijf je hem dan nog steeds vousvoyeren? Of ga je over op de jij-vorm? Ik ging over op de jij-vorm, omdat ik die vrijheid nogal snel en makkelijk neem (misschien onbewust wel onder invloed van de informele onderwijscultuur waar ik jaren in heb gewerkt?). Ik zei toen direct ‘zeg maar jij tegen mij’. Mijn gesprekspartner bleef me echter met u aanspreken, hoe hard hij ook z’n best deed om over te schakelen op ‘jij’. Het zat gewoon in zijn verkopershouding, hij bleef beleefd en professioneel. Ongetwijfeld omdat hij mij nog steeds als mogelijke klant zag en behandelde. Heel correct, niets mis mee.

Later gaf hij in een mailtje met prijsopgave nog een knipoog naar ons gehakketak over u of jij door zijn mail af te sluiten met: Ik zie JE verdere berichtgeving met belangstelling tegemoet. Zo kwamen we er dus samen, via een grap en wat communicatie over en weer, wel uit.

Blog

Maar hoe gaat dat in een schriftelijk verhaal waar niet direct een antwoord of reactie mogelijk is??

In welke vorm moet ik bijvoorbeeld op dit blog u / jij, de lezer, aanspreken?

De lezer zal op deze vraag toch echt een schriftelijke reactie moeten geven, wil ik er als schrijver achter komen. Bellen mag natuurlijk ook, maar ligt niet in de lijn der verwachting. Maar misschien zijn alle u-mensen inmiddels afgehaakt (… want ik geloof dat ik al veel heb getutoyeerd in dit weblog …) en krijg ik daarom geen reacties van verbolgen lezers… Zo gaat dat gewoon. Is het niet uw aanspreekvorm, dan surft u door, toch?

Daarom nu een herkansing voor ALLE lezers, ook de u-liefhebbers:

Wat vindt u?

Wat vind jij?

Welke aanspreekvorm wilt u / wil jij dat ik gebruik in dit blog? De meeste stemmen gelden!

beleefdheid, jij, Nederlands, telefoongesprek, u

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.