Skip to main content

Valentijnshartjes van Duolingo

Wil jij ook hartjes verdienen op een dag als vandaag? En wil je wel eens een andere taal leren, zoals Frans, Duits, Spaans, Portugees en Italiaans? Met een basiskennis van Engels kun je op een hele speelse en leuke manier een van deze talen leren bij Duolingo. Nog niet eerder heb ik zo’n prachtige integrale taalleermethode gezien als deze! Duolingo is een methode die zeer gebruiksvriendelijk is, interactief werkt en je stapsgewijs een taal bijbrengt. Zowel lezen, schrijven, luisteren en zelfs spreken komen aan bod. En als je het heel goed doet, behoud je de vier hartjes die je bij het begin van elke ‘lesson’ krijgt. Maak je echter een fout dan valt een hartje naar beneden. Dat voelt dramatisch, maar gelukkig houd je er nog drie over. Concentratie is dus vereist!

Gratis
Nog mooier is dat dit taalleersysteem volledig gratis is! Je leert de taal zonder vervelende advertenties of aanbiedingen van upgraden na x-aantal dagen of maanden. Nee, de makers van Duolingo beloven dat we er eeuwig kosteloos mee aan de slag kunnen. Wow, echt bijzonder, ik kan het bijna niet geloven. Hoe kan dit? Voor niets gaat toch alleen de zon op? Iemand moet dit toch maken en betaald krijgen? Na wat surfen op de site zie ik echter dat er wel geldschieters achter zitten. De 17 medewerkers en werkgever, CEO Luis von Ahn, krijgen hun salaris van tenminste vier investeerders:

  • Union Square Ventures
  • Ashton Kutcher (maker van ‘stuff”, zoals ie zelf zegt, heeft > 13 miljoen volgers op Twitter!!!!)
  • Tim Ferriss (bedenker van de 4-urenwerkweek, iets minder volgers: 322.675)
  • NEA
player-2-thumb

Leren van elkaar

Duolingo geeft je punten en het laat je in grafieken zien wat je niveau is, welke vaardigheden je nog meer moet oefenen en wat de uitleg is achter de gebruikte grammatica of spelling. Dit laatste wordt geleverd door andere gebruikers in een discussie vragen stellen over antwoorden of zelf vragen hebben over het goede antwoord. Ook is er een extra onderdeel toegevoegd waarbij studenten teksten of zinnen vertalen. Duolingo gebruikt deze vertalingen weer voor haar eigen lessen. Het is een zelfbestuivend systeem, waar uiteindelijk iedereen van iedereen leert. Dit is hoe de club zichzelf omschrijft: “Duolingo is a free service that helps you learn languages with your friends while simultaneously contributing to translate real-world content from the Web. We’re a team of computer scientists, designers, and language specialists creating tools to empower language learners.”

Learning Analytics
Ik geloof dat een methode als Duolingo de toekomst van (taal) leren is. We zullen leren door te doen en dit ‘doen’ kan steeds beter gedaan worden met behulp van een computer. Je ziet steeds vaker dat achter dit soort software learning analytics schuilgaat; individuele leerprestaties leiden tot een persoonlijk leerpad, zodat je niet in een vast stramien leert, maar geheel op maat.

Herhaling

Ik heb gekozen om mijn Frans op te frissen. Ik begin dus qua kennis niet op niveau nul, maar bij Duolingo moet ik wel bij les 1 beginnen. Overslaan van lessen is er voorlopig nog niet bij. In dit opzicht is het niet op maat gemaakt. Maar dat vind ik niet erg, omdat het om opfrissen gaat. Ik zal 10 lessen moeten afmaken om het basisniveau te halen, doe er per les zo’n 20 minuten over en ga dan richting master-niveau. Er komen veel zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden voorbij en wat me opvalt, is dat ik in elke nieuwe les de oude geleerde woorden terugzie of hoor. Dit is de kracht van herhaling en dat is een van de krachtigste kwaliteiten van deze methode. Het doet me sterk denken aan hoe Studyflow werkt, waar rekenen op dezelfde manier wordt geoefend: herhalen, herhalen en nog eens herhalen!

Taalwereld

In de tussentijd krijg ik de kans om met andere studenten (‘learners’) het Frans te leren. Ik kan tenminste drie anderen uitnodigen om samen de competitie aan te gaan. Ik krijg ook een wekelijkse voortgangsbalk te zien en ik kan zien hoe het met mijn woordenschat gesteld is. Duolingo bevat zoveel extra’s dat het een taalwereld op zichzelf is waarbinnen elke student zich spelenderwijs een nieuwe taal eigen kan maken. Het is zo intuitief en leuk dat de tijd vliegt en je uren achter elkaar achter de computer zit.

Duolingo screenshot
Duolingo screenshot

Minpuntjes

Misschien is dat wel een van de weinige minpuntjes, het feit dat we weer achter de computer zitten… In een groep met echte mensen in een leslokaal blijft eigenlijk wel het aantrekkelijkst, samen communiceren, leren en interactief bezig zijn. Een ander minpuntje is dat iedereen een basisniveau Engels nodig heeft om via Duolingo een andere taal te kunnen leren (en het aanbod van talen is nog zeer beperkt, hoewel ik denk dat over twee jaar het aantal talen vast is verdubbeld). Het is een Amerikaans product en Duolingo werkt dus vanuit haar eigen taal. Wanneer we een Nederlandse Duolingo kunnen verwelkomen? Nobody knows..

Mooi stelletje “mensen” @ Duolingo

Tot slot, klik het menu-balkje About onderaan de site eens aan. Naast de CEO vind je een echte Hacker onder de medewerkers en de beveiliging van Duolingo is ook gewaarborgd. Twee snoezige hondjes met toepasselijke namen. Of ze echte hackers buiten de poort houden, I wonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.